Koningshuis met imagoprobleem?

Ik las vandaag in de krant dat koningin Paola niet tegen de kritiek kon van vele mensen die “zagen” omdat onze Albert II het zonodig vond zijn persoonlijke vloot uit te breiden met een overkill dure jacht. Ik vraag mij af wat Paola gedacht had, als je iets van een miljoen euro koopt “just for the laughs” met geld van een ander terwijl je al iets dergelijks hebt en dat nog in perfecte staat is vind ik het normaal dat er verschillende mensen klagen.

Het koningshuis heeft, naar mijn bescheiden mening, een groot imago probleem waar ze dringend iets zullen moeten aan veranderen. Het lijkt erop neer te komen dat meer en meer Belgen (en Vlamingen specifieker) zich tegen het koningshuis kanten, en niet helemaal onterecht. Zou België niet beter af zijn met een president die democratisch verkozen is in plaats van een koning die “op z’n gemak” en vaak al lang op voorhand weet dat hij deze rol gaat krijgen.

Prins Filip met baard

Prins Filip met baard

Nu ja, het ziet er naar uit dat ze met Filip de uitstraling naar het publiek toe van het koningshuis willen opkrikken, fase 1 van het rampenplan heeft al gewerkt (nl. trouwen met Matilde). Onlangs Filip met z’n baardje in de krant gezien en believe it or not, ik vond ‘m er beter uit zien. Hij is z’n dwaze blik verloren, wat alleen maar beter is voor z’n publiek voorkomen. Zal Filip zodra hij de troon bestijgt het conflict tussen Vlamingen en Walen kunnen terug dringen? Ik denk van niet, maar een splitsing van België zie ik ook nog niet direct gebeuren. Bartje zal nog iets meer z’n best moeten doen.

Wat ‘n heisa ook over het nieuwe liedje van Clouseau, mijn mening is verdeeld. Langs de ene kant vind ik dat artiesten over eender wat liedjes moeten kunnen maken zonder dat er daar iemand kritiek op heeft (stand-up comedians doen dit toch ook?). Langs de andere kant is het in België natuurlijk wel een touchy onderwerp in Vlaanderen, daar zullen ze niet aan gedacht hebben bij het songwriten. Speculatie over hoeveel fans hen dit gaat kosten gaat heel ver maar ik denk niet dat één liedje je populariteit erg gaat aantasten.

Om terug te keren naar het Belgisch koningshuis, de grootste underdog van de Von Saksen Coburgs is tevens ook de meest populaire in ons landje. Dan heb ik het natuurlijk over niemand anders dan Laurent, met z’n geregeld stevige uitspraken en publieke verschijningen haalt hij toch wel op de meest verschillende manieren het nieuws. Laatst zag ik ‘m nog in de krant terwijl hij een politie combi die in de gracht was gesukkeld terug op de baan te krijgen. Dit zie ik Albert of om het even wie van het koningshuis absoluut niet doen. Veel succes Filip, je gaat het nodig hebben!