Laatste administratieve loodjes

Zoals bij elke Erasmusser welbekend is moet er een “Learning Agreement” opgesteld worden en getekend door de home en receiving university. Dit is niet anders bij Groep T/ PoliTO. Vandaag was er een infosessie voor de elektronica, mechatronic, nanotech, computer engineering en gelijkaardige richtingen. Ik had gehoord van mensen die zo’n meeting met hun academic adviser hadden dat het eigenlijk verspilde tijd is. Toch maar eens gaan horen (had toch ‘n handtekening nodig van ‘den Danillo’).

In een van de aulas (of moet ik tegenwoording “delle aule” zeggen?) werden we ontvangen en tot mijn grote verbazing konden de vier aanwezige advisers goed Engels, heel goed zelfs, je zou zelfs kunnen zeggen dat sommige het beter konden dan sommige proffen op Groep T en dat voor Italianen (no offense). Maar goed, de adviser voor Telecommunications nam het woord en met een twintigtal slides en een uurtje uitleg waren we toch weer wat slimmer geworden over hoe dingen op de Polito werken voor Erasmussers.

Het meest interessante is waarschijnlijk het feit dat als je enkel voor ‘courses’ ingeschreven bent (dus geen thesis, double degree of dergelijke) ze absoluut geen restricties opleggen voor de gevolgde vakken! Doe maar zo zot als je wil stond er tussen de lijnen te lezen maar wij staan niet in voor overlappende vakken of examens. Zolang je home university de agreement heeft aanvaard zijn zij ook tevreden.

Verder werd er enorm veel nadruk gelegd op het feit dat je enorm veel kans hebt om te slagen als je altijd aanwezig bent in de les (ook al is het niet verplicht) maar da’s vrij normaal me dunkt. Ook voor de examens werd er verteld dat in februari elk examen op twee verschillende dagen wordt ingericht. Dit om overlappende examens hopelijk teniet te doen. Update: ze stuurden net de slides per mail:

Academic Adviser Slides

Mijn academic adviser (Danillo Demarchi) organiseert zelf een vragenuurtje deze vrijdag, een wereld van verschil met de negatieve commentaar dat ik gehoord heb bij mensen die Economie en Elektromechanica  volgen. Na de presentatie al even z’n krabbel gaan vragen zodat mijn learning agreement enkel nog een handtekening en een stempel van het lokale international office nodig heeft. Die hebben trouwens wel heel vreemde openingsuren, enkel een drietal uurtjes in de ochtend, je kan je dus al inbeelden hoe lang de wachtrij is. Da’s trouwens ook tijdens m’n Italiaanse les die steeds beter en beter aan het gaan is.

Ik ben geen taalwonder maar de lessen (A1) zijn heel makkelijk, en ze mogen het tempo zelf wat opkrikken. Of het nu aan het feit ligt dat Belgen gewoon zijn om talen te leren op school weet ik niet maar mensen uit andere landen hebben er blijkbaar meer moeite mee en vinden dat de les zelfs te snel gaat.

Italiaans kennen is wel heel praktisch, zeker als je weet dat niet alles op de Polito site in het Engels beschikbaar is, hun eigen ‘Toledo’ bijvoorbeeld. Heel bizar dat ze daar nog geen moeite voor gedaan hebben. Je learning agreement moet je daar bijvoorbeeld ingeven, gelukkig kan je een pdf file raadplegen waar stap per stap in staat op wat je moet klikken.

Update:
Wat ik ook nog vergeten vermelden was, is het feit dat je zoals op Groep T je moet aanmelden om internet access te hebben op de campus. Daarvoor ga je best direct naar http://wifiauth.polito.it/login.html want soms kan het wel eens gebeuren dat het even duurt voor je die pagina krijgt als je zelf een site opent (eentje met https gaat je zelfs helemaal niet doorsturen). Eduroam heb ik eens getest maar niet aan de praat gekregen (de request komt niet aan bij Groep T).

Wifi Login

Wifi Login