Mercati di Torino

Piazza Della Repubblica

Piazza Della Repubblica

In tegenstelling tot België lijkt het er op dat in Torino er zo goed als dagelijks meerdere markten zijn. Dicht bij de Foyer is er bijvoorbeeld eentje op de Via San Secondo richting Corso Stati Uniti. Als je een kot zou hebben op Sponda Verde kan je terecht op Piazza Della Repubblica. Dichtbij het winkelcentrum kan je groenten, fruit, vlees, melkproducten, … kopen voor een lagere prijs dan moest je het in de lokale Dico of Lombardini Discount kopen. Wel even een waarschuwing dat die buurt niet bepaald “veilig” is in de late avond/nacht.

Verder is er op die plaats ook elke zondag de “louche” markt. Waar goederen die “van de camion gevallen” of gevonden zijn worden verkocht. Van kleren tot gsm laders, tot antiquiteiten, tot rommel, tot (deftige) (gepikte) fietsen. Als je geen gebruik wil maken van ToBike en geen zin hebt om op een overvolle bus of tram te zitten kan je hier voor een 30-40tal euro een redelijk deftige fiets aanschaffen. Let er wel op dat je een stevig slot hebt want anders kan je je fiets de volgende zondag opnieuw gaan kopen.

Gran Balôn

Gran Balôn

In het verlengde van Strada del Fortino vind je elke zaterdag de Balôn, een marktje met antiquiteiten, kleren en prullen. Ideaal voor de verzamelaars onder ons of als je een cadeautje voor het thuisfront wil kopen. Indien je iets groters wilt kan je elke tweede zondag van de maand op dezelfde plek de Gran Balôn markt vinden, twee tot drie maal zo groot.

Uiteindelijk moet je gewoon wat door Torino rondlopen, negen kansen op tien vind je wel ergens een markt aan de gang!

Internet & Cell signal

Internet & Cell signal

Verder wou ik het ook nog even hebben over het internet in de Foyer, Sponda Verde en op de PoliTO campus. Als je een internetconnectie gewoon bent die altijd werkt dan moet ik je teleurstellen indien je op kot gaat in de Foyer di Torino. Zoals je kan zien op de speedtest afbeelding is het hier belachelijk traag, daar bovenop gebeurt het vaak dat de routers het laten afweten en je om de vijf minuten connectie verliest. Voor de techneuten onder ons, 7, ja, ZEVEN, hops zijn er nodig om van je PC naar het internet te geraken, go figure. Alleen als het merendeel van de mensen niet thuis zijn geraak je met een beetje geluk aan 200 KB/s.

Op Sponda Verde, heb ik mij weten te vertellen, is het internet nog steeds niet in orde. Er was wifi belooft voor elk appartementje maar tot dusver moet iedereen in de C blok naar de zolder komen waar er enkele Ethernet poorten aanwezig zijn. Daar geraak je aan een snelheid rond de 150 tot 300 KB/s.

Het internet op de hoofdcampus van de PoliTO varieërt sterk. Op de meeste plaatsen is er b/g wifi signaal, hier en daar kan je ook n (het betere) signaal vinden (op de PoliTO site kan je een wifi coverage map vinden). Het probleem is vaak dat je de inlogpagina (zie KUL of Groep T shibboleth als je op het wifi wil) traag krijgt, in de zin van je probeert naar een pagina te gaan, die laadt gewoon niet in plaats van je de loginpage voor te schotelen.

Snelheden hier zijn sterk afhankelijk van het aantal volk dat op dezelfde access point als jou zit. Zo kan het zijn dat je in de gangen amper boven de 50 KB/s raakt. Dé plaats voor super, en dan bedoel ik ook SUPER snel internet is LABINF, op de eerste verdieping van de Citadella. Daar krijg je een wifi connectie van 130Mbps en doorvoersnelheden tot wel 11 MB/s (je leest het goed, dit is op wifi!).

Dan, het GSM netwerk, zoals gezegd in m’n vorige blogpost laat het gsm signaal soms de wensen over. Hoe het bij Wind of Vodafone (of Tre) zit weet ik niet maar deze zijn ook wel een beetje duurder.

Ten slotte, voor de Groep T’ers die gewoon zijn een “Wie is Wie” te gebruiken om email adressen van proffen op te zoeken, hier hebben ze iets gelijkaardig, de Rubrica, die kan je hier vinden.