PoliTO prima settimana

Op 1 oktober is het academiejaar hier eindelijk gestart (ook al stond er op de PoliTO site 2 oktober >_>). In de namiddag had ik mijn eerste les. Na even zoeken waar lokaal 5I was werden we aangenaam verrast door het goede Engels dat de prof sprak. De I blok is duidelijk ook recenter dan andere delen van de hoofdcampus met degelijke banken en (zeer handig bij het notities nemen op slides op de PC) stopcontacten om de 3 zitjes.

Een voordeel aan ICT vakken volgen is dat de proffen in kwestie gelukkig ook met technologie omkunnen ( de meeste toch), de lessen van dit vak worden dus ook gewoon op video opgenomen, een les niet halen om de een of andere reden is dus op zich niet zo’n probleem.

In totaal volg ik op de PoliTO vier verschillende vakken. Waarvan eentje gegeven wordt door een Italiaan die perfect (Brits) Engels spreekt, zonder accent. Je zou nooit geloven dat het een Italiaan is als je z’n naam niet weet. Een andere prof spreekt dan meer iets wat op Engeliaans of Italengels lijkt. Het tempo in z’n les ligt ook enorm, enorm hoog. Het feit dat hij dan nog snel en niet al te proper Engels praat maakt het  er niet makkelijker op.

Dit laatste vak wordt gegeven in het laatste (tweede) masterjaar in de Telecommunications richting. Je merkt echt het verschil tussen eerste en tweede master. Of het nu enkel aan die prof ligt weet ik niet maar het tempo bij de drie andere vakken ligt een pak lager in vergelijking met Communication Systems.

Vandaag het laatste nieuwe vak gehad en toen de prof binnenkwam zonder laptop, zonder boek, zonder papieren keken we eens vreemd naar elkaar. Een vak over signal processing en multimedia zonder gebruik te maken van een PC leek ons vrij bizar. Ook het feit dat het over “statistical signal processing” ging deed ons het eerste kwartier wat schrik aan maar dit bleek nadien niet echt terecht te zijn. Het tempo ligt op dit moment vrij laag, waardoor het aangenaam is om een deftige basis te krijgen waarop kan worden verder gebouwd.

Ons werd er verteld dat slides en cursusboeken een zeldzaam iets is. Wij hebben nog wat geluk want twee van de vier vakken worden met behulp van slides gegeven. Bij Communication Systems heb je amper tijd om alles op te schrijven, laat staan om even stil te staan bij wat je aan het opschrijven bent.

Nu dat alle vier de vakken de revue gepasseerd zijn moet ik zeggen dat Dieter en ik een goeie keuze gemaakt hebben bij het kiezen van de vakken. Ze sluiten ietwat aan bij elkaar en de besproken topics zijn heel interessant en zeer waarschijnlijk een dik pluspunt als we aan de thesis beginnen. Hoe de labo’s verlopen weet ik nog niet, die starten pas de komende weken. Ik heb wel al eens een kijkje genomen in sommige laboratoria en ik kan zeggen dat er toch wel wat high-tech equipment te bespeuren is op de PoliTO.

Buiten lesvolgen hebben we van het zalige herfstweer (elke dag 20 tot 25 °C) geprofiteerd om nog wat dingen te gaan bezoeken. Vanop het terras van Dieter z’n kot kan je een basiliek zien die op een berg/heuvel ligt, we hadden al een paar dagen er voor besloten om die eens te gaan bezoeken. Een twaalftal kilometer kon er nog wel van af met de auto van Dieter (die eerst heel even sputterde en niet wou starten en Dieter heel even bijna een hartaanval bezorgde). Aan de Basilica di Superga aangekomen kon je genieten van een prachtig uitzicht over Torino, jammer dat het vrij mistig was in de verte want je kon maar een enkel stukje berglandschap zien aan de horizon.

Ten slotte werden we maandagmiddag verrast door het feit dat de lokale Alma’s hun prijzen tijdens het academiejaar een euro hoger zijn. Nu betalen we dus 3,5 euro voor een maaltijd. Op zich nog altijd goed te doen voor warm eten maar als je kookt voor een zestal personen zoals we gedaan hebben gisteren ben je per persoon minder geld kwijt.